Άρθρα

ΒΟΤΑΝΑ ΤΑ ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Image

Τα βότανα έπαιζαν πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μας. Ο φυτικός κόσμος μας προσφέρει τις τροφές που απολαμβάνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Είναι αναμενόμενο λοιπόν να μας παρέχει και τα φάρμακα που θεραπεύουν τις καθημερινές μας ασθένειες.

Οι πολιτισμοί όλου του κόσμου χρησιμοποιούν τα φάρμακα αυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ντουλάπια της κουζίνας μας και οι κήποι των σπιτιών μας είναι γεμάτοι ισχυρά φάρμακα σχεδόν για κάθε ασθένεια. Οφείλουμε πολλά στους προγόνους μας. Η βαθιά γνώση τους για την επιτυχημένη θεραπευτική χρήση των ιθαγενών φυτών έχει επιβιώσει ανά τους αιώνες και αποτελεί σήμερα την πλούσια παγκόσμια κληρονομιά της βοτανοθεραπείας.

Οι αρχαιότερες καταγραφές για την βοτανοθεραπεία προέρχονται από την Κίνα και χρονολογούνται στο 2500 π.χ. Ο πάπυρος του ‘Εμπερς από την Αίγυπτο γύρω στο 1500 π.χ. αναφέρει πάνω από 700 θεραπευτικά βότανα πολλά από τα οποία είναι δημοφιλή μέχρι σήμερα. Πολλοί λαοί ακόμα όπως οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες, οι Ινδιάνοι και οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν φαρμακευτικά φυτά από το 1000 π.χ. Έκτοτε τα φυτά αποτελούν την πηγή των φαρμάκων μας.

Ωστόσο κατά τον 19ο αιώνα με την ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της χημείας σημειώθηκε απότομη πτώση της δημοτικότητας των βοτάνων. Πολύ σύντομα οι επιστήμονες ήταν σε θέση να παρασκευάζουν συνθετικές εκδοχές αυτών των ενεργών συστατικών ενώ τα ίδια τα βότανα που αντιμετωπίζονταν με μεγάλο σεβασμό επί τόσους αιώνες θεωρήθηκαν ξεπερασμένα απαρχαιωμένα.

Παρά την χρήση των χημικών φαρμάκων τα τελευταία 20 χρόνια έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρων για την βοτανοθεραπεία. Τα παραδοσιακά φάρμακα αποτελούν την βάση για το 85% των φαρμάκων παγκοσμίως.
Σήμερα είναι πολύτιμα όσο ποτέ !

Οι δέκα κορυφαίες δράσεις των βότανων

1. Χαλαρώνουν τους ιστούς και τα όργανα που βρίσκονται σε υπερένταση

2. Διεγείρουν τους ιστούς και τα όργανα όπως το νωθρό έντερο και το συκώτι

3. ‘Έχουν στυπτική δράση

4. Έχουν ηρεμιστική δράση

5. Αποτοξινώνουν, ενισχύουν την αποβολή των άχρηστων υλικών από το συκώτι το έντερο τα νεφρά τους πνεύμονες και το δέρμα

6. Βοηθούν την καταπολέμηση των λοιμώξεων χάρη στις αντισηπτικές αντιβιοτικές και μυκητοκτόνες ιδιότητες τους

7. Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου

8. Βοηθούν την όρεξη και την πέψη

9. Καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές

10. Ρυθμίζουν την παραγωγή ορμονών καθώς και την δράση τους

Σημείωση: Ιδιαίτερες συνταγές βοτάνων για την ανακούφιση των διαφορετικών παθήσεων δίδονται στους μαθητές μας που παρακολουθούν το τμήμα εναλλακτικής θεραπευτικής.